středa 5. listopadu 2014

Historie jinak

Ahojky. Dneska Vám sem hážu povídku kupodivu včas. *so proud of myself...* Tentokrát žádný Loki, nic. Spíš jsem se zamyslela nad jistou historickou osobností. A tou je Marie Terezie. Možná občas napíšu ještě nějakou podobnou zparodovanou věc z našeho vzdělávacího programu...možná.



Upozornění: fakta v této povídce nejsou historicky ověřená a silně nepravděpodobná. Tato povídka nemá za cíl cokoliv zesměšnit (ve zlém smyslu) nebo urazit. Je to pouze neškodná legrace





Byla jednou jedna malá princezna. Jmenovala se Marie Terezie. Jako každá dívka ze vznešeného rodu, chodila i Marie do školy pro princezny. Nehorázně ji to nudilo. Pořád byla nucena nosit šaty, něco opakovat a učit se nepotřebné texty nazpaměť. Minimálně dvakrát do týdne se stalo, že Marie Terezie utekla ze školy, a na koni, kterého si vždy nějak sehnala, se proháněla po panství svých rodičů. Ti z ní šíleli. Pořád dokola jí opakovali, že do školy chodit musí, i když to není povinné.
„Jednou budeš vládnout, musíš být chytrá“ říkávali jí. A tak Marie Terezie přestala utíkat. Sice zpočátku na hodině šití vyšívala obrázky naprosto nevhodné pro mladou dámu, a v knihách, ze kterých četli, přikreslovala písmenům prasečí ocásky, ale nakonec i to přestalo.
                Marie Terezie dospěla. Už si nepamatovala, jak dřív nesnášela školu. Nutila do ní chodit všechny lidi a nakonec ji zavedla jako povinnou. Její syn Josef byl k jejímu zklamání naprostý ignorant. Ze školy utíkal snad s ještě větší pravidelností a často jej našla, jak se baví s prostým lidem. Došlo to tak daleko, že se začal učit i orat pluhem. Když to Marie Terezie zjistila, dala mu domácí vězení a najala pro něj soukromého učitele.

Žádné komentáře:

Okomentovat