sobota 6. září 2014

Záhady 21. století Kapitola 3



 Dneska jsem se rozhodla našeho chudáčka Lokiho trošku(hodně) potrápit. Bavte se :D



Ráno v osum začal pípat budík. Zaklapla ho a opatrně, aby neprobudila Eowyn, která ležela v nohách postele, se posadila. Zívla. A pak šla do koupelny. Hned za dveřmi jí návštěvníka na balkoně připomněl kabát. Zatímco si čistila zuby, přemýšlela co dál.
„S kabátem to bude jednodušší. Prostě z něho sundám to kovový a narvu ho do pračky. Když. On je vlastně koženej co? Tak to asi nepůjde.“ Spustila samomluvu, zatímco zkulturňovala vlasy. „I když kdo by se s tím štval. Nechám Lokiho ať si to pořeší sám. Když je tak chytrej“ Když tak vyřešila jeden problém, začala řešit ten větší. Totiž Lokiho. Zatímco dávala vodu do konvice, očima neustále těkala k balkonu. Nikdo tam nebyl. Ale okna byla zavřená, dveře taky, gauč přesně na stejném místě. Takže musel být pořád tam. Zapnula konvici a opatrně nakoukla oknem. Ležel stočený na lehátku a zamotaný do deky. A asi mu byla zima. Odsunula křeslo a odemknula dveře. Potichu vzala za kliku a otevřela. Spal. Mischell dostala úžasný nápad. Po špičkách došla ke stolku a vzala mobil. V galerii našla písničku od Eminýma-Rap God a odhadem přetočila na místo, kde si myslela, že začíná ta rychlejší část. Dala hlasitost na maximum a pak na balkoně stiskla tlačítko play. Trefila to celkem přesně. Eminem začal něco drmolit a Loki zařval a vyskočil do vzduchu.
„Budíček“ zavolala na něj Mischell.
„Co? Kdo? Co to je za řev?“ Loki cukal hlavou tam a zpět a snažil se najít původ toho zvuku.
„Mobil. Sakra to jsi přišel z pravěku???“ podivila se Mischell a vypnula hudbu. Loki se opřel o stěnu a prohrábnul si vlasy. ¨
„Kde je pravěk?“ zeptal se po chvíli a podíval se na Mischell.
            Loki seděl zabalený do několika dek a před ním stál kouřící hrnek čaje. Mischell se přehrabovala ve skříňce. Vytáhla hromádku sáčků s nadpisem Maggi.
„Máš rád těstoviny s houbama?“ zeptala se. Neodpověděl. Od té doby, co se začala smát otázce -kde je pravěk- toho moc neřekl. „Beru to jako souhlas“ řekla po chvíli a vytáhla ze skříňky ještě velkou misku. Postavila ji na stůl před Lokiho a nasypala do ní práškovitou hmotu. Vedle misky položila dvě lžičky. „Je to dvojitá porce a mě se nechce umývat tolik nádobí, takže tak.“ informovala ho a otočila se ke konvici, která začala pískat. Pak se za ní ozvalo prskání. Otočila se právě včas, aby viděla jak Loki pouští lžičku a honem pije čaj.
„Tohle jíst nebudu. Nechápu, jak to může NĚKDO vůbec jíst. Je to odporné, překořeněné a strašně suché.“ nadával. Mischell se posadila na zem a začala se smát.
„Ono se to musí nejdřív taky polít vodou, víš?“ Informovala ho a do misky nalila horkou vodu z konvice. „A teď se musí počkat, až to začne účinkovat.“ Dodala projistotu.
„Já to jíst nebudu.“ Protestoval Loki.
„Tak budeš mít hlad“ Odpověděla prostě a začala si hrát s Eowyn.
            Po předepsaných třiceti minutách vzala Mischell lžíci a začala jíst. Loki ji podezřívavě sledoval. Posunula k němu druhou lžičku.
„Je to dobrý. Vážně. Akorát to nesmíš jíst jako prášek.“ Neodpustila si vtípek. Probodl ji vražedným pohledem a opatrně nabral jednu těstovinu. „Pozor ať tě to nekousne“ Zasmála se. Očividně se ho to dotklo a tak si nabral plnou lžíci a strčil si její obsah do pusy. Během krátké chvíle těstoviny zase letěly ven.
„Horkýýý“ skučel Loki a Mischell se dusila smíchem.
„Tos co čekal? Že to bude ledový?“ zeptala se ho, když utěrkou utírala tu spoušť. „Příště foukej“ poradila mu a vrátila se k jídlu. Ale Loki už těstovinám nevěřil. A tak nakonec jedl sušenky. O kterých mu Mischell musela ujistit, že nepálí, nemají se ničím zalívat a mají se jíst tak, jak jsou. I tak se na ně moc přívětivě netvářil.
             Po snídani se chtěla Mischell pustit do práce na počítači, ale nejdřív musela vysvětlit co je ta krabička, která svítí a hraje. Totiž. Mobil.
„Mobil je elektronika. Jde s ním telefonovat, natáčet, fotit, posílat SMS. Ukládat poznámky.“
„Co je elektronika?“ zeptal se.
„Elektronika je všechno, co funguje na elektřinu. A neptej se mě co je elektřina protože nevím jak to vysvětlit. Prostě je to něco, co pomáhá některým věcem fungovat.“
„Dobře. Co je telefonovat?“
„Ty nevíš co je telefonovat?“
„Jinak bych se neptal“
„Telefonování je když si povídáš s někým na dlouhou vzdálenost. Prostě. Každej mobil má číslo. Na to číslo se dá jiným mobilem zavolat, a když to ten první mobil přijme, tak si ti dva lidi, kteří mají ty dva mobily, můžou povídat i na strašně velkou vzdálenost.“
„Co se natáčí na ten telefon? Nějaký provaz, nebo tak něco?“
„To myslíš vážně?“
„Naprosto“
„Natáčet znamená nahrávat nějaký děj.“
„Nahrávat?“
„Rači ti to předvedu, hele. Hraj si s Eowyn, to je ta kočka, já to natočím a pak ti to ukážu.“
„Není v tom taky nějakej chyták jako v těch ‚těstovinách‘?“
„Ne“ vzala mobil, natočila půl minuty a pak to Lokimu ukázala.
„To jsem já a ta kočka“
„Ano“
„Jak jsi to udělala?“
„Tomu se říká natáčet. Je to záznam nějaké situace, který jde znova spustit, zastavit a tak.“
„Dobře“
„Ještě něco?“
„Co je fotit a posílat SMS?“
„Focení je jako natáčení, akorát to je jenom jeden obrázek. A posílání SMS je posílání vzkazů přes mobil na jiný mobil.“
„Dobře.“
„Už chápeš?“
„Možná“
„Super. Tak neruš, pracuju.“ Řekla a otevřela notebook. Ten zapípala a rozsvítil se.
„To je co? Větší mobil?“ zeptal se a trochu zaváhal před slovem mobil.
„Ne, tohle je Notebook.“ Odpověděla, aniž by odlepila oči od obrazovky.
„A to je co?“
„Hele. Víš co to je práce?“
„Samozřejmě. Co to má společného s…“
„Tak neruš, protože já potřebuju klid a ticho, abych mohla pracovat.“
„Na tom notebooku?“
„Přesně“
„Takže je to něco jako třeba lopata?“
„Pane bože.“
„Ano?“
„To nebylo na tebe.“
„Vidíš tu snad nějakého jiného boha?“
„Nevidím žádného.“
„A já jsem jako kdo?“
„Ty seš ty.“
„Jsem bůh.“
„Loki?“
„Ano?“
„Sklapni.“
Zatvářil se uraženě, ale už se neptal. Chvíli seděl a koukal. Pak si začal hrát s Eowyn. Ta pak někam odběhla a tak zůstal sedět a koukal z okna.
„Mám hlad.“ Prohlásil po chvíli.
„Tak si něco najdi“ odpověděla mu nepřítomně Mischell.
„Kde?“
„V kuchyni třeba?“  Zvedl se a přešel ke kuchyňskému koutu. Pootevřel jednu skříňku a rychle ji zase zavřel, když na něj začala téct voda.
„Proč z té skříně teče voda Mischell?“ zeptal se trochu vylekaně.
„Protože jsi otevřel myčku, která zrovna umývala nádobí.“ Vysvětlila a zavřela počítač. „Asi toho dneska moc nenapíšu, že?“ Pronesla rezignovaně a vytáhla z jiné skříně hadr, který hodila po Lokim. Ten ho chytil a nechápavě se podíval.
„Co s tím mám dělat?“
„Utřít to co jsi nacákal?“
„Jsem bůh. Ukliď to ty.“
„Tak to řeknu ještě jednou a naposledy. Hadr. Louže Utřít. Hned. Nebo táhni z mýho bytu“
„Co mám táhnout?“
„To znamená, že můžeš buď začít uklízet, nebo si hledat bydlení jinde.“ Ušklíbl se.
„Nemůžeš vykázat boha smrtelnice“
„Vsadíš se?“ zavrčela nebezpečně a probodávala ho pohledem. Dál se šklebil a tak po něm hodila první věc, kterou chytla. Pomeranč. Loki se skrčil a ovoce prolétlo neškodně kolem.
„To je všechno?“ zeptal se, ale to už letěl další. Sice všechny proletěly kolem a odkutálely se ke stěně, ale takový útok byl nečekaný. A ještě nečekanější pro něj bylo, že Mischell nezůstala u házení věcmi. Celkem rychle se dostala ke gauči a ukořistila polštář. Tím do něj potom začala mlátit.
„Tak. Ty. Si. Myslíš. Že. Tě. Nemůžu. Vyhodit. Když. Chci. Jo? Ty. Si. Myslíš. Že. Se. Tu. Usadíš. A. Budeš. Mi. Říkat. Co. Mám. Dělat? Tak. To. Ses. Zatraceně. Spletl“ Odsekávala zároveň s údery. Zpočátku to stačil vykrývat, ale postupně ho nutila ustupovat víc a víc dozadu. Nakonec zakopnul o stolek a sesypal se na gauč. „Padej“ zašeptala vražedným hlasem. A tak spadl. Z gauče. Na Eowyn. Ta začala prskat a utekla pryč.
„Co děláš?“ zeptala se
„Řeklas, ať padám a nikam jinam jsem spadnout nemohl.“ Odpověděl a prosmýknul se kolem ní. Vzal hadru a začal utírat zem.
„‘Padej‘ znamená taky, abys šel pryč“vysvětlila už celkem zbytečně Mischell a začala sbírat pomeranče. „Ale vzhledem k tomu, že jako uklízečka seš celkem fajn, tak zatím můžeš zůstat“

Žádné komentáře:

Okomentovat