sobota 20. září 2014

Dvě vločky na okně 1 Díl

Ahojte lidi. Rozhodla sem se být hodná a dát vám sem ještě něco ke čtení. Kdo ještě nečetl Prolog, šup šup napravit :)
            V obrovské síni kdesi v prostoru se otáčela spirála času a u ní seděl Sledující. Nevěděl, kdy přišel, ani kdy odejde. Věděl jen, že se musí dívat. Jeho pohled byl upřený na nekonečný vír a sledoval. Lidské životy před jeho zrakem vznikaly, probíhaly i končily. Někdy ho něčí osud zaujal tak, jako normálního člověka zaujme dobrý film, ale nikdy nepocítil potřebu zasáhnout. Pak jeho pohled zavadil o ni.  O dívku s mrazivýma očima. Se zájmem sledoval, jak se z ní stává něco jiného. Tak, jako čtenář ví, co se odehrává uvnitř nějaké postavy, i on věděl, že dívka je uvnitř stále stejná. Část jeho pohledu se zaostřila na její příběh. Bylo to normální. I pomíjivé lidské životy mohly přinést vítané rozptýlení. A tak sledoval, jak jí každý den přináší další bolest a jak každá noc proplouvá mořem děsu. A líbila se mu její výdrž.
            Dívka seděla na kraji lehátka a dívala se na své vlasy. Z konečků se ještě kouřilo. Oheň zvláštně šimral. Nedalo by se říct, že nepříjemně. Na zemi se válelo pár kousků kovu. Při pokusu totiž žár roztavil strop krabice a ten dívce stekl na ruku. Postupně chladl a začal se loupat a odhalovat ohořelou kůži. Když se obnovovala, štípalo to. Cítila, že přilétá další vrtulník. Tentokrát pouze s vojáky. Vydávali jiný zdroj tepla. A mezi nimi byl ještě někdo. Někdo jiný. Cítila, jak přistávají a odvádějí ho do další cely, o které věděla, že se nachází hluboko v podzemí. Později toho dne celým komplexem otřásl výbuch. Cítila, jak uvolnil lavinu. Chvíli nechala svou mysl řítit se spolu s ní.
            Výbuch, který způsobil, roztříštil několik tun skály, které ho obklopovaly. Prosmýkl se kolem několika mrtvých těl a balvanů. Jeho forma bytí se přelévala z jednoho tvaru do druhého, když se plazil ke svobodě. Postupně se dostal ze zdemolované části. Za ním se ozvaly výkřiky vojáků a do stěn kolem se začaly zarývat střely z Adamantia. Začínalo to být nebezpečné. Ucítil slabé místo ve skále a využil ho, aby unikl. Jako miliarda nanitů prostupoval kameny, až se vynořil na druhé straně. Bohužel pouze v další chodbě. Rozhlédl se a rychle se rozběhl pryč, když další smrtonosné kulky začaly vyvrtávat díry do stěn.
           
            Dlouho se nestalo, že by se dva příběhy, na které se Sledující díval, spojily v jeden. Tato událost způsobila, že jeho celé jedno oko se zaměřilo na ty dva. Viděl, jak on vběhl přímo do stráží před její celou. Sledoval, jak jeho další výbuch znásobila její síla. Jak mohutná exploze vymršťuje do vzduchu obrovskou masu sněhu, kamene a lidí. Celý obraz toho příběhu byl zamlžený všudypřítomnou smrtí, do které zářily dva jasné body jako dvě vločky sněhu, které právě dosedly na okno.
            Výbuch jí na okamžik vyrazil dech. Cítila, jak kolem ní krouží vzdušné proudy a čekají, kdy začne opět padat. Kolem ní se v oblaku beztíže vznášely kusy skály spolu s mrtvolami vojáků a jejich zbraněmi. Ty postupně padaly dolů a ona se snažila, aby ji nerozmačkaly. Věděla, že smrt pádem jí nehrozí. Protáhla se až na vrchol té hromady a potom skočila pryč. Chvíli setrvala na místě a pak se začala pomalu snášet dolů. Přistála na rovné ploše pokryté sněhem. Točila se jí hlava. Možná proto neslyšela varovné praskání ledu. Možná proto se propadla do ledové vody. Nejspíš proto ztratila vědomí.


            V nekonečných halách času, na obrovském stavu, tkala Přadlena lidský osud. Netvořila jej. Pouze zaznamenávala. Právě utkala několika stům lidí smrt. Vyklouzlo pouze zelené a ledově modré vlákno. Přesně podle pokynů. Bylo jí divné, že ledová nit byla skoro hodinu potopená v mrazivém jezeře, ale neptala se. Dokončila několik složitých stehů a přivedla zelené vlákno na pokraj smrti. Potom si protáhla prsty, až to zakřupalo. Záchrany na poslední chvíli tkala ráda.
            Zase mu hleděla do očí. Do těch překvapených očí plných smutku, které začínaly skelnatět blízkostí smrti. Z hrudi mu trčely krvavé kusy ledu.
„Proklínám tě stvůro.“ Zněla jeho poslední slova. Věděla, co bude následovat. Už to znala. Ale tentokrát něco bylo jinak. Místo šokovaného lapání po dechu všech přítomných slyšela pevný hlas, který na ni volal. Rozkazoval, ať se probudí. Chytila se toho hlasu jako spásy a drala se ke hladině vědomí. Otevřela oči. Přes clony vody a ledu prosvítalo několik paprsků. Odrazil se ode dna a vyplavala vzhůru. Led jí sám uhýbal. Nadechla se večerního vzduchu. V mokrých vlasech se začaly tvořit krystalky ledu. Někde v dáli se pásl srnec, dole hluboko pod zmrzlou krustou proudila voda do kořenů stoletých stromů. A ve sněhové závěji skomírala životní síla toho, kdo ji osvobodil. Vykročila po vrcholcích bílé pokrývky a odpočítávala kroky.

Žádné komentáře:

Okomentovat