úterý 19. dubna 2016

Vyrob si slohovou práci

Ahojte
stále ještě žiju. A stále ještě se snažím o nějakou tvorbu. Dnes něco ze školního prostředí.


                Zná to každý. Ve škole vám nahlásí hodinu slohu, zadají téma, rozdají papíry a pište. Část třídy nasadí zděšený výraz a snaží se v časovém limitu něco vymyslet, část to rovnou vzdá a pár šťastných jedinců sedne a píše. Pokud i vám dělají slohové práce problém, nezoufejte, přesně pro vás je tento návod.
                Nejprve si shrneme, co budeme pro vytvoření slohové práce potřebovat: Papír formátu A4 nebo A5. Množství se různí podle rozsahu textu, ale většinou vám bud stačit jedna stránka A4. Pokud chcete, aby vaše práce působila uhlazeným a profesionálním dojmem, použijte papír s linkami. Dále potřebujete jednu černou nebo modrou propisku a můžete začít.
                Papír položíme na rovný, nehrbolatý, pevný povrch (většinou školní lavice) a v duchu si jej rozdělíme do tří částí. Do vrchní části následně napíšeme úvod, do prostřední stať a na úplný konec shrneme svůj výtvor závěrem. Do záhlaví nebo zápatí napíšeme své příjmení, třídu a datum. Do záhlaví napíšeme i trefný název díla. Při práci je nutno vyvarovat se pravopisných chyb a dbát na odsazení každého nového odstavce. Pravidlem také je, že stať je nejdelší. Je nutno dodržet požadovaný rozsah a typ díla (popis, úvaha, postup). Na závěr své dílo zkontrolujeme jednak gramaticky, jednak stylisticky, a pak odevzdáme.
                Nyní už víme, jak psát slohové práce. Tato dovednost se vám může hodit při snaze o dosažení vzdělání, úspěšné složení maturitní zkoušky, ale i v běžném životě.  

Žádné komentáře:

Okomentovat