čtvrtek 17. března 2016

Jezdectví jako životní styl



Ahojte
dneska trošku informací 
 


              Jízda na koni zlepšuje fyzickou kondici, smysl pro rytmus a rovnováhu a posiluje vztah jezdce ke koni a ke zvířatům obecně. Většinou se tento sport provozuje venku na čistém vzduchu nebo na kryté hale. Jezdecký sport vede člověka k lásce k přírodě. K samostatnosti a rozhodnosti, stejně jako k zodpovědnosti.
                Jezdec a kůň jsou při provozování tohoto sportu stejně důležití, nyní vám přiblížím specifika péče o koně a jeho vybavení. Koně jako takoví se podle velikosti dělí na koně a poníky, případně tažné koně, a podle temperamentu rozlišujeme tři hlavní skupiny, a to plnokrevníky, polokrevníky a chladnokrevníky. Kůň by měl svojí velikostí a povahou odpovídat věku a zkušenostem jezdce.
Při péči o koně se musíme postarat o jeho krmení, čistý box a o čištění koně samotného. Kůň musí být pravidelně prohlédnut veterinářem, který se stará o jeho zdraví. Většina koní je i podkovaná.
Strava koně se skládá ze tří hlavních složek. Objemové krmivo, jádro (případně granule) a pamlsky. Je důležité, aby měl kůň přístup k vodě. Průměrně za den vypije 40 až 60 litrů. Ve většině stájí je toto řešeno automatickými napáječkami.
K čištění zvířete potřebujeme hlavně hřibílko, kartáč, kopytní háček, hřeben na hřívu a ocas, a houbu. Proces čištění začínáme u hlavy a pokračujeme směrem k zádi. Kůň je čištěn před a po každé jízdě, případně jakékoli práci. Čištění koně je ideální příležitostí pro zkontrolování jestli kůň nemá nějaké zranění, nebo oděrky.
Základní vybavení jezdeckého koně je ohlávka, vodítko, deka, uzdečka, sedlo a podsedlová dečka. Kožené části se pravidelně umývají houbičkou a následně mažou, je důležité je nenechávat dlouho mokré. Deka a podsedlová dečka se pere dle potřeby.
                Nyní když už víme, co potřebuje kůň, podíváme se i na vybavení jezdce. Úplným minimem jsou dlouhé kalhoty, boty s rovnou podrážkou a helma, kterou je ve většině stájí možno si zapůjčit,  ale pokud se jezdeckému sportu věnujete dlouhodoběji, vyplatí se zainvestovat.
Jezdec má oblečené rajtky, obuté perka, přes ně navleče a zapne chapsy, které sahají od kotníku po koleno, hlavu je nutno chránit helmou, a páteř chrání páteřní chránič. Většinou ale vidíme převážně vesty různých provedení, které chrání také klíční kosti a žebra. Dobrou pomůckou je také jezdecký bičík, a pokud máte vlastního koně, budete potřebovat lonž a lonžovací bič.
                Existuje velké množství disciplín, ve kterých je možné soutěžit. Od závodů spřežení, přes dostihy, parkur, drezúru, endurance  (vytrvalostní disciplína), až po westernové odvětví, pod které spadá například cutting, trail a barelové ježdění. Každá soutěž má jiné požadavky a zaměřuje se na jiné dovednosti, je proto třeba přihlédnout k nadání koně i jezdce a vybrat nejlépe vyhovující zaměření.

Žádné komentáře:

Okomentovat