úterý 11. října 2016

Lignie

Ahojte
je tu ještě někdo, kdo si pamatuje původní důvod založení mého blogu? Pravděpodobně ne, vždyť i já jsem skoro zapomněla. Víte, jako malá jsem pevně věřila, že budu spisovatelka. Měla jsem vytvořený svět a psala jsem k němu příběhy. Mno. Knihu z toho asi už nenapíšu, ale rozhodla jsem e tento svět použít při hraní DnD. Pokud to někoho zajímá, přikládám reálie.



Lignie je lesnatá země, která se nachází téměř v subarktickém podnebném pásu. Výrazným geografickým prvkem je Útes, kde se zem zcela náhle propadá kamsi do hlubin, jako by se kontinent rozlomil. Nadmořská výška stoupá od jižního pobřeží na sever. Na vrcholcích Mlžných hor je po většinu roku sníh a po Zmrzlých jezerech plavou celoročně kry ledu. Podmínky k zemědělství nejsou příliš příznivé a většinu tohoto průmyslu vlastní koruna. Tímto se dostáváme ke státnímu zřízení země. Tradičně zde vládnou královny a králové jsou jim podřízeni, ale nyní vládne král Mali. Královna nedávno velmi náhle zemřela a zanechala po sobě dceru Lauru a syna Leonarda. Laura je ještě příliš mladá, aby převzala vládu (14 let) a tak vládne dál Mali. Nutno říct, že princeznu už dlouho nikdo neviděl. Leonard opustil město krátce po královnině pohřbu a nijak se netají domněnkou, že Mali královnu otrávil. Většina lidí s vládou krále nepodporuje, ale zatím poslouchají. Výjimky samozřejmě existují. Nejvýrazněji rebelují Fidelové, kteří vlastní velký statek u Mlžných hor. Odmítají jakkoliv spolupracovat s korunou, dokud vládne Mali, což způsobuje značné komplikace. Fidelové jsou nejvýznamnějšími chovateli jezdeckých koní v zemi.
Lignie má velmi dobré vztahy s přístavním městem Moirech, řeky Glacia a Luti jsou hlavními obchodními tepnami. Spíše neutrální vztahy jsou s Bludičkovem. Zemí v Bažnách zapomnění kde žijí Bludičkové. Z bažin se lidé většinou nevracejí, ale není jisté, jestli jsou na vině Bludičkové nebo zrádná krajina. Na bludičky je v Lignii pohlíženo jako na nižší rasu. Jsou to štíhlí humanoidé našedlé barvy. Vynikají v chemii a zpracování drahých kamenů, stejně jako v technických záležitostech. Aby také ne, bažiny jsou protkané žílami drahých kovů a nalezišti minerálů v jejich nejčistější formě. Krom Bludičků a lidí můžete v Lignii natrefit na vlkodlaky, kočkodlaky a ursy. Vlkodlaci žijí převážně kolem města Antris. Sdružují se do smeček podle toho, na jakou psovitou šelmu se mění a smečka je nadřazená rodině. Své přeměny plně kontrolují. Jsou skvělými lovci a válečníky. 

Město Antris má palisádové hradby a domy ve městě jsou dřevěné sruby nebo polozemnice. Mezi vlkodlaky a kočkodlaky panuje  nedůvěra. Kočkodlaci žijí ve městě Felis a společnost je postavená na rodinných klanech. Město je postaveno na obou březích řeky Glacia v místech, kde se z ní odděluje řeka Luti. Vzhled města vás pravděpodobně překvapí. Neomezuje se totiž pouze na zem. Spíše naopak. Z dálky vypadá spíše jako obří lanové centrum, s velkými nosnými kůly a spletí mostků, žebříků, tunelů a prolézaček napnutých mezi nimi. Domky jsou porůznu vpleteny do té směsi a ve větru se mírně pohupují. Snad právě proto jsou kočkodlaci jedni z nejlepších námořníků, kteří neztrácejí rovnováhu ani v nejprudší bouři. Jsou to také zdatní obchodníci a mají jistý smysl pro dobrodružství. Ursy se mění na medvědy. Jako lidé jsou rozpoznatelní svým mohutným zjevem. Žijí ve městečku Tsuri u Zmrzlých jezer. Běžně se mezi sebou oslovují strýčku a tetičko (pokud oslovuje mladší staršího) nebo bráško a sestřičko (pokud je věk přibližně stejný). Většina příjmů města plyne z obchodu s ledem, kterého je i v létě na jezeře dost. Další zvláštností Urs je jejich odolnost vůči chladu. I v zimě zůstávají dlouhé hodiny venku a říká se, že udržují obchodní styky s kočovníky, kteří žijí daleko na severu. Moc se toho ovšem neví, protože chlad ledových hor odrazuje většinu zvědavců.
Každý měsíc když je nov, hledá každý rozumný člověk úkryt v budově, protože zemí se prohání Venator-lovec a jeho Divoký hon. Družina přízračných lovců vedená lovčím s korunou z rozložitého paroží. Proženou se zemí jako vítr a každého, koho najdou mimo bezpečí čtyř stěn, nemilosrdně ženou zemí a zabijí. K ránu zmizí v lesích na západě a spolu s nimi zmizí těla zabitých. Občas se nějaký odvážlivec pokusí přečkat Noc lovce v lese, ale jen málo se dožije toho, aby se tímto činem mohl chlubit.
Lidé v Lignii uctívají nebeskou smečku, ale víra není pro každodenní život příliš důležitá. Více je uctívají vlkodlaci a nejméně kočky. V co věří bludičkové není známo a kočkodlaci uctívají mimo smečku i svou bohyni.

Říká se, že hluboko v mlžných horách se skrývá skalní les-místo, které bylo vybudováno za pomoci magie. O mlžných horách se také říká, že je z nich občas slyšet vytí Nebeské smečky, ale popravdě to můžou být stejně tak vlci mytičtí jako ti reální. 

Žádné komentáře:

Okomentovat